Yrkes-SM 2008 Den 15-17 maj 2008 arrangeras för tredje gången ett gemensamt svenskt mästerskap i yrkesskicklighet. Platsen är Jönköping och arenan är mässområdet Elmia. Under tre dagar tävlar yrkesskickliga ungdomar upp till 22 år i ca 40 olika yrkesgrenar. Att tävla i yrkesskicklighet är en krävande prestation, klart i jämförelse med vilken idrottsgren som helst.

Förutom att ta medalj i Yrkes-SM har de tävlande chans att få försvara de svenska färgerna vid EuroSkills i Rotterdam den 18-20 september 2008. Tidigare har två gemensamma Yrkes-SM genomförts. Det första gick 2004 på Noliamässan i Piteå. Det blev en succé - ett tjugotal yrken deltog och många skolklasser besökte tävlingarna. Vid senaste Yrkes-SM 2006 i Göteborg, hade tävlingen nästan blivit dubbelt så stor i antalet tävlande (ca 300) och antalet yrken hade stigit till över 40 stycken och bortåt 17 000 personer besökte tävlingarna.

Jippo i samband med regionfinalen i Uppsala - The Wild Viking med 1500 kh! Se den igen på Yrkes-SM i Jönköping (Elmiamässan) den 15-17 maj.

I grenen Transportteknik kommer det att tävlas i fyra olika delmoment. Dessa kommer att vara:

Manöverkörning med lastbil
En lastbil ska köras genom en uppställd manöverbana
Manöverkörning med truck
En truck ska köras genom en uppställd manöverbana.
Manöverkörning med kran
Detta moment är indelat i två delmoment. Manövrering av dels en lastbilsmonterad kran, dels en simulator för lastbilsmonterad kran.
Hjulbyte
Yttre bakhjulet på en dragbil ska tas av och sedan sättas tillbaka.

Alla tävlingsmoment har en maxtid på 20 min och körs parallellt med två tävlande. Varje tävlande gör momenten ett flertal gånger i en så kallad tävlingsstege med avslutande finalpass.

 

Deltagare

Deltagarskylt-2008

 

 

DAG 1 - 15/5

 

Utbildningsminister Björklund testade lastbil
Jönköping bjöd på strålande väder den första tävlingsdagen i Yrkes-SM. Torsdagen innebar en möjlighet för tusentals unga människor att bekanta sig med bland annat föraryrket. Här fanns förutom möjlighet att följa de spännande SM-tävlingarna även tillfälle att köra kransimulator liksom att få känna av hur det är att vara i en bil som voltar om man inte har bilbälte. En annan populär aktivitet var att kliva in i en av Volvos moderna lastbilshytter och få en bättre bild av hur yrkesförarens vardag ser ut. En som valde att göra det var utbildningsminister Jan Björklund. Efter en pratstund med personalen klev utbildningsministern raskt in i lastbilshytten och fick en presentation av bilen av en duktig lärare. Minister Björklund såg nöjd ut när han kom ut.

Första tävlingsdagen avklarad
Den första tävlingsdagen fylldes främst av manöverkörning med lastbil där deltagarna körde en trixig bana med en rad svårigheter såsom tränga passager och snäva svängytor. Även kranövningen påbörjades under dagen. Efter dagens inledande omgång väntar stegfinaler i morgon i manöverkörning med lastbil och tävlingen med fordonsmonterad kran.

Än är det alldeles för tidigt att säga att det finns några favoriter till segern eller ens topplaceringar. Spänningen är stor!!! Vi ses här på webben på nytt i morgon!

1 1 1 1 1 1 1

 

 

DAG 2 - 16/5

 

Bil föll från 10 meter på TYAs tävlingsområde!
Jönköping bjöd återigen på ett bra väder under tävlingsdag nummer två av Yrkes-SM. Solen flödade och besökare, personal och arrangörer lyste i kapp med den. Transportbranschen förfogar över ett stort inom- och utomhusområde som vi fyllt med en rad aktiviteter. Under fredagen fick vår stora publik bland annat uppleva ett bilsläpp där en kranbil hissade upp en Volvo V70 till 10 meters höjd för att släppa den ned i backen. Övningen var till för att visa åskådarna vilka krafter som är involverade när man frontalkrockar i 50 km/tim. En tankeväckare för många som tror att man inte behöver ha bilbälte i låga hastigheter! Under eftermiddagen körde Boije Ovebrink sin Wild Viking – en Volvo lastbil med 1 600 hästkrafter som gör 0-100 km/h på fyra sekunder – en stripp på mässområdet. Ett bejublat framträdande som samlade storpublik! Publik ja – totalt har mer än 11 000 personer besökt Yrkes-SM under de första två tävlingsdagarna!

Andra tävlingsdagen – agnarna från vetet...
Under andra tävlingsdagen visade sig våra tävlande verkligen på den styva linan. Hjulbyte på tid – en övning där deltagarna lossar ett stort lastbilshjul för att rulla det runt en flagga och sedan installera tillbaka det - framkallade verkligen svetten i pannorna. Truckkörningen ställde stora krav på den mentala biten och manöverkörning med lastbil krävde stor precision! Det är verkligen frågan om att sålla agnarna från vetet!

Baserat på resultaten i kvalomgången väntar nu stegfinaler. Det är stegfinaler som inleds den sista tävlingsdagen. Det blir en spännande dag där vi får fram svenska mästaren för yrkesförare! Hoppas vi ses här på webben på nytt i morgon!

DAG 3 - 17/5

SM för unga yrkesförare avslutades i eftermiddags i samband med Yrkes-SM på Elmiamässan i Jönköping. Efter tre dagars intensivt tävlande med ett rafflande avslut stod Anton Svensson från Gotland som vinnare. Han får nu representera Sverige i Yrkes-EM (EuroSkills) i september 2008. TYA arrangerade tävlingen i samarbete med Volvo Lastvagnar.

sm2008 prispall
En lycklig segrare - Anton Svensson, Gotland. 2:a Christian Nero, Vetlanda. 3:a Glenn Andersson, Eslöv.

- Jag har naturligtvis fokuserat på tävlingen en tid. Att jag skulle stå som vinnare är en överraskning, säger Anton Svensson från Gotland. Det har varit lärorikt och jättespännande! Nu ser jag fram emot EuroSkills i höst, avslutar Anton som redan har praktikjobbat som yrkesförare på Dennis Åkeri AB.

Resultat från SM för yrkesförare i Jönköping, 15-17 maj:
1) Anton Svensson, Gotland 50 p
2) Christian Nero, Vetlanda 36 p
3) Glenn Andersson, Eslöv 36 p
4) Gordon Arvestrand, Västra Frölunda 31 p
4) Martin Olsson, Östernfjärnebo 31 p
6) Thimmy Näslund, Orrviken 30 p
7) Joel Djurberg, Koppom 22 p
8 Emma Hallenborg, Ängelholm 21 p
9) André Axelsson, Kosta 17 p
10) Patrik Henriksson, Ljusne 15 p