Lätt att få jobb. Stor variation i yrkeslivet med olika slags fordon att köra. Helt enkelt väldigt roligt. Ja, det finns många fördelar med att välja transportinriktningen på fordons- och transportprogrammet. Det tycker Julia, Lovisa och Christel – tre tjejer som har hamnat helt rätt.

– Jag älskar ju att köra, utbrister Julia Ottosson när hon ska förklara varför hon tycker om att arbeta i transportbranschen.

Hon passar dessutom väldigt bra för jobbet.

– Jag är en riktigt social person. Det är väl därför jag gillar all kundkontakt jag har som distributionsförare. Julia fick jobb direkt efter studenten, ("jag var ledig en helg"), och har arbetat i tre år. Hon tycker att jobbet är precis lika roligt nu som när hon först började. I framtiden vill hon gärna lära andra att köra, som yrkeslärare eller som APL-handledare på sitt företag.

– Jag hade så bra lärare på Bolandsgymnasiet i Uppsala och de inspirerade mig till att själv vilja lära ut. Men jag vill ju inte sluta köra, säger hon.

Lovisa Torstensson går sista året på transport på Bräckegymnasiet och stortrivs.

– Det är en så härlig jargong mellan lärarna och oss elever. En jättebra stämning. Dessutom mycket praktik i utbildningen.

I skolan uppmanas eleverna att prova på olika praktikföretag för att testa några av de många inriktningar som finns inom transportbranschen.

Det blir allt fler tjejer i branschen. Bara på några år har det skett en stor förändring, tycker hon själv. I klassen går det fyra tjejer men Lovisa uppskattar att det är ungefär en fjärdedel tjejer på utbildningen totalt sett.

– Det är roligt. Det finns ju ingen anledning till att tjejer inte ska arbeta inom transport i dag. Vissa fördelar finns det också: tjejer kör försiktigare och lugnare. Det blir mindre slitage och bränsleförbrukning. Det är i alla fall vad folk säger och det gör att tjejer är eftertraktade i branschen.

För ett år sedan var Lovisa i Skövde för att tillsammans med klassen titta på TYA:s kvalificeringstävling till Yrkes-SM. Inför årets tävling frågade hennes mentor på skolan om hon inte ville ställa upp. Hon blev lite ställd men tänkte att det var ett bra test för att se hur hon låg till i jämförelse med andra.

– Jag trodde verkligen inte att det skulle bli något mer av det hela. Absolut ingen bra placering och definitivt inte att jag skulle vinna!

Men det var just vad som hände och med det kvalificerade Lovisa sig till att tävla i Yrkes-SM 2016.

Christel Tjomsland är timmerbilsförare. Det anses som "top of the line" i branschen.

Jag har kört i tio år och mitt mål är att bli riktigt, riktigt bra på det jag gör. Jag kan lova att även om du kör i hundra år så blir du inte fullärd. Ingen dag är den andra lik, inte ens varje lass man kör. Men det är svårigheterna som ger jobbet dess tjusning.

Vem passar för ett sådant jobb som duhar?

– Den som är stresstålig, gillar utmaningar, är ödmjuk och dessutom en problemlösare. En person med de egenskaperna ligger bra till.